Тільки не загущені, добре освітлені і здорові ягідні кущі здатні дати багатий урожай. А для цього їх треба не тільки підживлювати, поливати але і регулярно обрізати. Кущі можна обрізати восени — у жовтні-листопаді, але найкраще це робити на весні. Навесні обрізають підмерзлі верхівки та гілки, що поламались взимку. Кущі обрізають до розпускання бруньок!
Смородина
Кущ чорної смородини і порічок починають формувати зразу після садіння, вко рочуючи пагони і залишаючи над поверхнею грунту 3-4 добре розвинуті бруньки. Це сприяє сильному росту бічних і прикореневих гілок. Якщо пагони після садіння не зрізати, бічні гілки виростають малими, прикореневих пагонів утворюється мало, а в деяких сортів їх зовсім нема: кущ набуває штамбову форму, і в майбутньому його важко формувати.
У наступні 2-3 роки з нових прикореневих пагонів щороку лишають З-4 найсильніше розвинуті для формування на них скелетних гілок. Решту прикореневих гілок вирізають над поверхнею грунту, не залишаючи при цьому пеньків.
Обрізування дорослого куща, що дає плоди, полягає у видаленні маловрожайних 5-6 літніх гілок; замість них за лишають однорічні, добре розвинені прикореневі пагони. Якщо ж приріст на старих гілках сильний, їх можна залишити ще на рік. У цьому випадку видаляють затінені молодші гілки. При обрізанні видаляють також усі всихаючі, хворі та загущуючі пагони, гілки, які перехрещуються та труться одна об одну.
Порічка
Перший рік у червоної і білої смородини гілки обрізають аналогічно як у чорної смородини. Якщо кущ практично є сформований, то скелетні гілки вирізують біля основи куща тільки після 7-8 років плодоношення! Щоб замінити старі гілки, щорічно залишають по три-п'ять прикореневих пагонів. Видаляють всі слабкі та сухі та ушкоджені шкідниками гілки. Гілки 5-6-річного віку, якщо вони стали маловрожайними, вкорочують на 1/2-1/3, переводячи на найбільш сильні бічні відгалуження.
Квіткові бруньки порічок зосереджується на закінченнях річних приростів та середній частині гілки, у зв'язку з чим укорочувати верхівки пагонів порічок не рекомендується. На головних плодових гілках однорічний приріст вкорочувати не слід, це може значно скоротити врожай .
Аґрус
Обрізають восени або рано на весні до розпускання бруньок. Щороку в кущі залишають 4-5 прикореневих пагонів. Кущі в 3-4-річному віці повинні мати 12-15 гілок різного віку (у тому числі чотири-п'ять однорічних). У дорослого куща, що плодоносить, постійно підтримуються до 20-25 різновікових гілок. Основний врожай формується на 2-4 річних плодушках. Найцінніші гілки в кущі агрусу 4-5 – річного віку, які відзначаються високою врожайністю. Гілки, старші 6-8 років, обрізають.
Дуже важливо, щоб середина куша була добре освітлена, тому зону плодоношення поступово переводять на периферію. У гілок, розташованих близько до землі, видаляють ті пагони, що ростуть вниз. Усі пагони, що уражені борошнистою росою, вирізують і спалюють. однорічний приріст на головних плодових гілках бажано не обрізати, якість плодів звісно покращиться, але у кількості плодів ви значно програєте. Вирізані гілки збирають, виносять з ділянки і спалюють,щоб запобігти поширенню шкідників та хвороб.